Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
" Bardzo sycące danie, które myślę że zadowoli smakoszy pierogów"
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 65
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 497
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 96
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 65
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 497
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 96
Składniki
Farsz: Kroimy bardzo drobno cebulę i smażymy na rozgrzanej patelni, dodajemy pokrojony drobno czosnek. Gdy cebula się przesmaży i zmięknie dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem i przecierem pomidorowym. Zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy zająć się ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i sól . Dodajemy jajko, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo gorącą, przegotowaną wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulkę i przykrywamy ją gorącym, głębokim talerzem. Ciasto będzie później lepiej się wałkowało Zostawiamy na chwilkę. Gdy talerzyk ostygnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy na cienkie placki i wykrawamy maszynką albo szklanką okrągłe placki. Napełniamy ostudzonym nadzieniem i zaklejamy :) Ja zrobiłam to tak: nałożyłam farsz na jedno kółeczko, a drugim przykryłam, brzegi zagniotłam widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnie, od czasu do czasu mieszając. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę. Po ugotowaniu i wyjęciu z wody pierogi podsmażamy na tym masełku.