Do góry

Desery Przepis na:

Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą.

Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 900

Dodano:

Odsłon: 797

Pierogi z morelami to pyszna propozycja na podwieczorek, a dla wielbicieli obiadów na słodko to nawet i na obiad. Moje morele były dość w kwaśne, ale w połączeniu ze słodkimi dodatkami wyszło idealnie. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • pół małej łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • około 40 dag moreli
  • 5 dag białej czekolady
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • sól do gotowania
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.

  2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem.

  3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy formując pierogi.

  4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  5. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy cukrem trzcinowy, czekoladą i nakładamy po porcji jogurtu naturalnego. Podajemy, a ja smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyszło mi 40 sztuk pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń