Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z pieczarkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ok. 1/3 odłożyć do okraszenia pierogów. Do reszty dołożyć pieczarki utarte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić pieprzem, poddusić, doprawić solą na końcu (inaczej pieczarki puszczą sok).
Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołek, wlać wrzątek, dodać masło, wymieszać łyżką, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min. Ciasto cienko rozwałkować, szklaneczką wycinać krążki. Na każdym rozłożyć po 1 łyżeczce farszu, zlepić dokładnie brzegi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować na wolnym ogniu, wyławiać ok. 3 minuty od wypłynięcia. Okrasić cebulką.
Pierogi dobrze przechowują się w zamrażarce, więc najlepiej zrobić je na zapas z kilograma mąki. A odsmażane są lepsze niż z wody!
ok. 70 minutŹródło: Twoje Imperium