Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą

Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 271

Pierogi robię dość często i często robię różne farsze. Dziś pierwszy raz zrobiłam z soczewicą, ale dodałam kiełbasę i cebulkę. Co prawda soczewica zastępuje mięso ale moi faceci to mięsożercy i to dosłownie. Dodałam więc trochę kiełbasy. Jak wiadomo domowe pierogi zawsze są najlepsze nie to co ze sklepu.

Składniki

  • FARSZ :
  • 2 cebule
  • 2,5 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 250 g kiełbasy podwawelskiej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • CIASTO :
  • 1/2 szk gorącej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 szk mąki pszennej typ 500
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. FARSZ :
    Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kosteczkę.
    Podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, chwilę smażyć i dodać do smaku przyprawy.
    Wsypać kaszę mannę, natkę i wymieszać farsz, wystudzić.

  2. CIASTO ?
    Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki.
    Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto.
    Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut.
    Po upływie tego czasu ciasto dzielić na porcje i wałkować na duży placek o grubości jaka nam odpowiada, następnie wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ).

  3. Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na ściereczce przykrywając drugą, co zapobiegnie wysychaniu pierogów.
    W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać troszkę oleju, ponownie zagotować i wkładać pierogi.
    Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową.
    Podawać gorące z ulubioną surówką ( można okrasić lub podsmażyć na patelni ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń