Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 253

Dodano:

Odsłon: 304

Ten przepis podaję ze względu na wyjątkowe ciasto do pierogów.Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Jest miękkie, elastyczne i nie klei się do rąk ani blatu.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanka gorącej wody
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 1/2 kg małych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • cukier puder do smkau
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gorącą wodę przelać do półlitrowego kubka, dodać masło i mieszać aż masło się rozpuści.
    Mąkę przesiać do miski , na środku zrobić wgłębienie , wsypać sól i wlać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Przemieszać drewnianą łyżką by nie poparzyć dłoni. Po chwili wysypać zawartość miski na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.
    Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny by ciasto odpoczęło.

  2. Ciasto podzielić na dwie części. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać szklanką kółka.

  3. Truskawki połączyć z mąką i cukrem. Delikatnie wymieszać. Nakładać po trzy małe truskawki i zlepiać pierożki. Z tego ciasta - lepienie to przyjemność.Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu.

  4. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, na końcu dodać sok z cytryny lub cynamon.
    Polać pierożki. Udekorować listkiem mięty lub melisy i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń