Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 869

Dodano:

Odsłon: 6944

Polecam mój przepis na najprostsze i najlepsze pierogi ze szpinakiem, bez wyszukanych serów, a po prostu z naszym polskim twarogiem i z mrożonym szpinakiem rozdrobnionym, ponieważ trudno świeży szpinak tak posiekać, by potem nie ciągnął się w farszu i bez większego wysiłku dostajemy przepyszne pierożki - polecam :-)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej poznańskiej (do ciasta)
  • ok. 1 szklanka wrzątku (do ciasta)
  • szczypta soli (do ciasta)
  • 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego, najlepiej w kawałkach (do farszu)
  • 300 g twarogu (do farszu)
  • masło - ok. 1 kopiasta łyżka do farszu i ok. 1/3 kostki na okrasę
  • oliwa (do farszu)
  • 3 ząbki czosnku (do farszu)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do farszu)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozpuszczamy łychę masła wraz z odrobiną oliwy, dodajemy odmierzoną ilość szpinaku i razem to smażymy. Gdy szpinak zacznie lekko bulgotać, solimy go, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, jeszcze chwilę smażymy i odkładamy patelnię na bok.
    Do miski przekładamy twaróg, który rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego nasz usmażony szpinak i wszystko mieszamy. Następnie sporo solimy, podobnie dużo pieprzu i gałki muszkatołowej, bo farsz musi mieć smak. Mieszamy i gotowe.

    Zabieramy się za ciasto,
    Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli i dolewamy stopniowo wrzątku, mieszamy łyżką. Bywa, że trzeba dolać trochę więcej wody. Następnie przerzucamy wszystko na blat i zagniatamy. Niezbyt długo, aż połączą się składniki. Następnie z ciasta tworzymy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie ciasto robi się samo.

    Następnie odkrawamy kawałek ciasta, resztę chowamy do miski, wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi.

    Z podanych proporcji wychodzi kilkadziesiąt pierogów.

    Następnie zagotowujemy wodę w garnku, solimy i wrzucamy pierogi na wrzątek, gotujemy je kilka minut od wypłynięcia.

    Podajemy polane stopionym masłem. Są przepyszne, polecam :-)

    p.s.
    możemy też zacząć od ciasta, bo w czasie gdy ono odpoczywa pod przykryciem, możemy zająć się farszem, ale że ja też lubię odpocząć przy kawce, to właśnie w tym czasie strzelam sobie kawkę, dlatego zaczynam od farszu :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń