Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi ze szpinakiem i białym serem z podkrakowskiej Skały

Pierogi ze szpinakiem i białym serem z podkrakowskiej Skały

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 470

Pierogi lubię i często się nimi zajadam na obiad. Czasem zrobię sama, czasem dostanę od teściowej, czasem kupię, ale myślę, że wszyscy się zgodzimy, że te ulepione w domu, wyjęte prosto z garnka, jeszcze parujące, polane masełkiem lub skwarkami smakują najlepiej. W Krakowie bardzo popularne są koreańskie pierożki na parze: pikantne, z cieniutkim ciastem, dla mnie idealne. Jednak w domu lubię komponować smaki po naszemu, czyli po „krakosku. Zatem rozkładam stolnicę na stole, zaopatrzona w świeżutki i pachnący biały ser z podkrakowskiej Skały oraz pęczek świeżego szpinaku i przystępuję do lepienia pierogów.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 1 łyżka masła
  • 150 g sera twarogowego (u mnie ze Skały)
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę
    Dodać na środek żółtko, szczyptę soli i pól szklanki ciepłej wody
    Zacząć wyrabiać ciasto
    Dodać 2 łyżki roztopionego masła
    Gdy ciasto będzie słabo się kleić dodać jeszcze mąki i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne
    Ciasto włożyć do miseczki na 3 minuty i przykryć wilgotną ściereczkę

  2. FARSZ
    Szpinak umyć i odsączyć na sitku
    Na patelni roztopić łyżkę masła
    Dodać na patelnię szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek
    Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość wyłączyć gaz
    W miseczce rozkruszyć biały ser
    Szpinak położyć na desce i pociąć na mniejsze kawałki i dodać do sera, całość wymieszać
    Posolić/popieprzyć do smaku

  3. Ciasto podzielić na 2 części, jedną cześć schować pod ściereczkę, a drugą wyłożyć na stolnicę
    Wałkować ciasto aż będzie cienkie
    Szklanką wykrawać okrągłe kształty, na środek ułożyć farsz i ulepić pierogi
    Zagotować wodę, lekko osolić wkładać pierogi pojedynczo do garnka
    Jak pierogi wypłyną na powierzchnię to wyjmować na talerz, podawać z roztopionym masełkiem zmiksowanym z koperkiem, solą i pieprzem oraz z pokruszonym białym serem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 18 maja Właśnie takiego przepisu na pierogi ze szpinakiem szukałam. Na pewno je zrobię już niebawem. :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń