Do góry

Zupy Przepis na:

Pierożki do rosołu

Pierożki do rosołu

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3616

Dodano:

Odsłon: 8593

Rosół tylko z makaronem? Przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pierożkami...

Składniki

  • mięso drobiowe lub wołowe użyte podczas gotowania rosołu
  • warzywa użyte podczas gotowania rosołu
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • mąka pszenna - 500g
  • ciepła woda - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Podsmażamy czosnek na oliwie dorzucając po chwili zmiksowane blenderem warzywa i mięso pozostałe po przygotowaniu rosołu. Podsmażamy całość chwilę, doprawiając ewentualnie pieprzem i solą.

  2. Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki, mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

  3. Lepimy pierogi nakładając na kółka łyżkę farszu. Formować możemy pierożki tradycyjnie lub na przykład w uszka.

  4. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia i podajemy zalane gorącym rosołem. Polecam raz na jakiś czas właśnie w ten sposób podać niedzielny, tradycyjny dla naszych polskich domów rosół. Jest pysznie i smakuje trochę inaczej.

    UWAGA na blog dość intensywnie wpadają przepisy dla posiadaczy Thermomix. Zapraszamy. Link pod wpisem.


    pozdrawiamy i życzymy smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 25 października 2017 Taka namiastka kołdunów. Bardzo lubię. Ale Twoje pierożki wypróbuję. Zabieram przepis. Dzięki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 08 września 2017 Też tak robie, to fantastyczny pomysł o smaku juz nie wspomne! Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń