Do góry

Dania główne Przepis na:

pierożki z kwaszoną kapustą

pierożki z kwaszoną kapustą

Autor: olo1

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 46

Dodano: 29.01.2011

Odsłon: 589

polecam

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby umyć,namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie,następnie ugotować w tej samej wodzie ,odcedzić.

  2. Posiekać kapustę kwaszoną,włożyć do rondla,podlać wywarem z grzybów,ugotować do miękkości.

  3. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na oliwie lub oleju,dodać pokrajane w drobniutką kostkę grzyby,wymieszać,chwilę poddusić,popieprzyć,gdyby była za mało słona dosolić.

  4. Podczas gotowania płyn powinien całkowicie odparować.

  5. Mąkę przesiać.

  6. Drożdże rozetrzeć z cukrem,rozprowadzić mlekiem,dodać resztę mąki,tak aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.

  7. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

  8. Gdy rozczyn podwoi swą objętość,dodać kilka łyżek mąki,sól,jajka i roztopione letnie masło oraz ewentualnie parę łyżek mleka.

  9. Wyrobić ciasto ręką.

  10. Wyrabiać tak długo,aż ciasto zacznie odstawać od rąk.

  11. Pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia.

  12. Następnie podsypać mąkę na stolnicę,rozwałkować placki na grubość około 1 cm,wykrawać kółka szklanką lub filiżanką albo pokrajać ciasto w kwadraty.

  13. Na każdy kawałek ciasta nakładać łyżeczką kapustę,skleić pierożki.

  14. Następnie ułożyć je na posmarowanej olejem blasze,pozostawić do wyrośnięcia,piec wstawiając do nagrzanego piekarnika,rumienić na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń