Dania główne Przepis na:
Pierś indycza z duszonym porem

Składniki
- Pierś indyka, 1,5 kg
- ser żółty np. Hohland, 1 opakowanie
- pory, 2-3 duże
- sól, pieprz, czonek, wedle uznania
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pierś indyka umyj i osusz. Natrzyj oliwą, osól, popieprz, natrzyj czosnkiem. Wóż do żarodopornego naczynia, którego dno jest zalane olejem, odstaw do lodówki na 20- 30 minut. W tym czasie umyj i obierz pory, następnie pokrój w plastry. Pierś nalezy wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Piecz w temperaturze do 180 stopni. Na patelnie z oliwą wrzuć pory, przypraw solą i pieprzem, dolej wody. Duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
-
Pod koniec pieczenia mięsa, zdejmij (tylko ostrożnie!) przykrywe naczynia żaroodpornego. Na wierzch piersi ułóż plastry sera żółtego. Jeśli ktoś dba o cholesterol zamaist plastrów proponuję wiórki ze startego sera. Przykryj, piec trzeba aż ser zacznie się topić.
-
Mięso pokrój w grubsze plastry. Nałóż na talerz. Nałóż pory, można również zrobić pierzynkę z pora na piersi indyczej. Podawać można w zasadzie ze wszystkim: ziemniakami, puree, frytkami i ryżem,a nawet z chlebem.
-
Dodatkowym atutem tego dania jest fakt, że super smakuje nawet jak mięso ostygnie. Wtedy można zrobić sobie np. kanapeczkę ;-)
-
POLECAM!
Komentarze do przepisu (0)