Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kaczki z pieczonymi jabłkami

Pierś kaczki z pieczonymi jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 16

Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z pieczonymi jabłkami"

Składniki

  • 2 piersi kaczki (po ok. 40 dag)
  • 3 jabłka
  • 3-4 ziemniaki
  • kilka orzechów włoskich
  • łyżka rodzynek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyj, obierz, pok rój na ćwiartki. Włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj ok. 15 minut (powinny być półtwarde). Odcedź.

  2. Piersi kaczki umyj, osusz, odkrój nadmiar tłuszczu, a skórkę natnij w kratkę. Ze wszystkich stron natrzyj solą, piep rzem i majerankiem. Olej rozgrzej na patelni, włóż kaczkę skórką do dołu, krótko podsmaż. Odwróć na drugą stronę, podsmaż. Kaczkę ułóż w naczyniu żaro odpornym skórką do dół. Dookoła ułóż ziemniaki, polej tłuszczem ze smażenia.

  3. Orzechy włoskie drobno pok rój. Rodzynki sparz. Jabłka umyj, zetnij wierzchy. Gniazda nasienne ostrożnie wyjmij łyżką. Jabłka napełnij orzechami i rodzynkami. Miód wymieszaj z sokiem z cytryny, polej jabłka. Ułóż w osobnym naczyniu do zapiekania. Razem z kaczką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Jabłka piecz ok. 15 min, kaczkę nieco dłużej.

  4. Piersi kaczki pokrój na plasterki, podawaj z ziemniakami i jabłkami.

  5. Przepis przysłał Marek Rybak z Pruszcza Gdańskiego

  6. Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 5 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń