Do góry

Dania główne Przepis na:

Piers z indyka w kawalkach, duszona w sosie wlasnym.

Piers z indyka w kawalkach, duszona w sosie wlasnym.

Autor: bozka44

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 2178

Dodano: 21.05.2018

Odsłon: 638

Pyszne, delikatne mieso z szybkowara. Rug - zug i gotowe :-)

Składniki

  • Kawalek piersi z indyka (kupilam 1 kotlet)
  • 1 cebula, 5 zabkow czosnku
  • Kucharek, pieprz czarny, papryka w proszku
  • 2 lyzki masla, 1 lyzka maki pszennej drobnej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mieso dokladnie myjemy, kroimy na sredniej wielkosci kawalki, dajemy do szybkowara, podlewamy 3/4 szklanki wody. Dodajemy cebulke pokrojona w piorka i czosnek pokrojony na cwiartki. Dodajemy tez odrobine masla i przyprawy. Szybkowar zamykamy i ustawiamy wysoka temperature plyty grzewczej. od momentu gdy zacznie glosno gwizdac, temperature zmniejszamy na 4,5 (skala temp. do 9) i dusimy przez 20minut.
    Odparowujemy i otwieramy szybkowar.

    Na malej patelni przygotowujemy zasmazke: dajemy 2 lyzki masla, rozpuszczamy je, dodajemy 1 kopiasta lyzke maki i mieszajac odczekujemy do momentu, az sie ona "spieni". Szybko dodajemy do miesa i mieszamy. Calosc gotujemy jeszcze 2 minutki.

    Gotowe.

    Bardzo proste i pyszne.

    Wielokrotnie doswiadczam, ze proste smaki, nieprzekombinowane, sa najlepsze. Dlatego tez u mnie zawsze nie za duzo przypraw, ale pare sprawdzonych. Wydobywamy wtedy prawdziwy smak i aromat czy to miesa, czy to warzyw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń