Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z indyka z pieczarkami i koperkiem

Pierś z indyka z pieczarkami i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 897

Dodano:

Odsłon: 7767

Pierś z indyka możesz także zastąpić piersią z kurczaka.

Składniki

  • pierś z indyka ok 40-50 dag
  • Pieczarki ok 20-30 dag
  • pęczek koperku świeżego
  • śmietana Rama 15% do gotowania
  • średnia cebula
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, złocista przyprawa do kurczaka, mieszanka warzywna ( znajdziesz w moich przepisach) lub inna v
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka kroimy w cienkie filety, delikatnie oprószamy przyprawą do kurczaka, tymiankiem i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Pieczarki kroimy w plasterki. Do woka wlewamy kilka kropel oleju, nagrzewamy i wrzucamy pieczarki, dusimy pod przykryciem. Cebulkę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek, dodajemy także pół łyżki mieszanki warzywnej lub vegety i oprószamy pieprzem, po 10 min. podlewamy odrobiną wody i nadal dusimy pod przykryciem. Filety wyjmujemy z lodówki i smażymy po obu stronach na odrobinie oleju. Koperek drobno siekamy i dodajemy do pieczarek, wlewamy również ok 150 ml śmietany Rama do gotowania i doprowadzamy do zagotowania, wrzucamy podsmażone fileciki i jeszcze chwilę gotujemy. jeżeli trzeba doprawić solą i pieprzem.

    Podajemy z kaszą, ziemniakami, surówką itd. - dowolność wyboru:)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń