Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 918 Ocena: 22999

Dodano:

Odsłon: 3218

Bardzo lubię mięso kaczki z dodatkiem słodkiej nuty owocowej. Dzisiaj zapraszam na pieczoną pierś z kaczki, podawaną z aromatycznym sosem pomarańczowym. Pierś jest delikatna i soczysta, a słodki sos idealnie podkreśla wyjątkowość tego mięsa. Smacznie polecam! :)

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • SOS POMARAŃCZOWY:
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Do małego garnuszka wlewamy sok z połowy pomarańczy, musztardę, miód oraz dodajemy otartą skórkę i podgrzewamy wszystko do lekkiego zgęstnienia sosu.

  2. Piersi kaczki oczyszczamy, nacinamy skórę w kratkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa i oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 7 minut do momentu zarumienienia, a następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

  3. Tłuszcz pozostały ze smażenia łączymy z 2 łyżkami miodu, sokiem z połowy pomarańczy, 2 łyżkami musztardy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wszystko podgrzewamy w garnuszku. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy podgrzaną mieszanką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 6 minut (termoobieg). Piersi wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 2 -3 minuty.

  4. Kaczkę odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło, a przy krojeniu nie wyciekły z niej płyny.

    Gdy odpocznie kroimy ją w plastry i podajemy polaną sosem pomarańczowym.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń