Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w otrębowej panierce

Pierś z kurczaka w otrębowej panierce

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 356 Ocena: 5202

Dodano: 21.01.2017

Odsłon: 2223

Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw a w środku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad.

Składniki

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • otręby (dowolne, ja użyłam pszennych)
  • do panierki: papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyty filet pokroić w paski. W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.

  2. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki").

  3. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce. Filety można zgrillować na grillu elektrycznym lub piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń