Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w sosie maślanym z oliwkami

Pierś z kurczaka w sosie maślanym z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 3434

Szybki i smaczny obiad. Zrobicie go, dosłownie w pół godziny. Pierś tak przyrządzona, jest delikatna i soczysta. Można podać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. U mnie, z czerwoną komosą ryżową.

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 szklanka bulionu
  • 50 g. masła
  • 3 łyżki oliwek (kilkanaście sztuk)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • trochę mąki do obtoczenia mięsa
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś podzielić, tak jak na kotlety. U mnie, wyszły trzy kawałki. Delikatnie rozbić.
    Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
    Zostawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju,
    po 2-3 minuty z każdej strony.

  2. Następnie, zdjąć piersi z patelni. Na patelnię, wlać bulion i gotować kilka minut
    na małym ogniu. Dodać masło, gotować jeszcze chwilę do rozpuszczenia masła.
    Dodać oliwki. W całości, lub przekrojone na połówki. U mnie połówki.
    Po chwili, dodać piersi. Dusić kilka minut.

  3. Pyszny obiad gotowy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń