Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka z karczochami

Pierś z kurczaka z karczochami

Autor: smakowisko

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 753

Dodano: 21.11.2012

Odsłon: 3752

W tym daniu karczochy i wino nadają piersiom z kurczaka wyjątkowy aromat.

Składniki

  • filety z piersi kurczaka, 4
  • masło, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • czerwona cebula, 2
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • białe wytrawne wino, 150 ml
  • bulion z drobiu, 150 ml
  • mąka, 2 łyżki
  • karczochy ze słoika, 1
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Podsmażyć piersi z każdej strony przez 4-5 minut, aż się zrumienią. Wyjąć z patelni, trzymać w cieple.

  2. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i podgrzewać przez 3-4 minuty, aż się lekko zeszkli. W połowie smażenia dodać sok z cytryny. Mięso umieścić z powrotem na patelni, wlać wino i bulion, zagotować. Patelnię przykryć, całość dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.

  3. Mięso wyjąć z patelni i trzymać w cieple. Sos z pieczenia zagotować i na silnym ogniu trzymać przez 3 minuty. Resztę masła wymieszać z mąką na gładką pastę. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać pastę do sosu. Mieszać dopóki sos nie zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać osączone i przekrojone na połówki karczochy. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Sos z karczochami wylać na kawałki kurczaka i od razu podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 22 listopada 2012 Lekkie i smaczne danie. :) Oczywiście 5!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń