Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi z kurczaka z serem w szynce

Piersi z kurczaka z serem w szynce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19057

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Piersi z kurczaka z serem w szynce"

Składniki

  • 2 małe piersi kurczaka
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • serek topiony z ziołami (25 g)
  • 5 listków bazylii
  • ząbek czosnku
  • 4 plastry surowej szynki
  • sól morska
  • pieprz
  • olej
  • pół op. pomidorków koktajlowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi oczyść, odetnij polędwiczki. Piersi umyj, osusz. Nożem natnij kieszonki, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Suszone pomidory pokrój.

  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Listki bazylii umyj, osusz, pokrój. Pomidory suszone wymieszaj z serkiem topionym, czosnkiem i bazylią.

  3. Przypraw do smaku solą morską i pieprzem. 2 Farszem napełnij kieszonki w mięsie. Z obydwu stron oprósz solą morską i pieprzem (soli nie za dużo ponieważ szynka jest słona). Szynką ciasno owiń piersi, wstaw na godzinę do lodówki.

  4. Do naczynia żaroodpornego wlej 3-4 łyżki oleju. Wstaw na chwilę do nagrzanego piekarnika. Piersi posmaruj niewielką ilością oleju. Ułóż w podgrzanym naczyniu.

  5. Piecz 25-30 minut w temp. 200°C. 10 minut przed wyjęciem dodaj odłożone pomidorki koktajlowe. Dopiecz, włączając funkcję grill.

  6. Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 2, cena za porcję: 2,80 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń