Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piętrowiec rumowy z masą serową"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Masa serowa: masło ucieram z cukrem, aż zrobi się puszyste. Miksując, stopniowo dodaję żółtka i twaróg. Białka ubijam na sztywną pianę.
Ostrożnie łączę pianę z masą serową. Przelewam do dużego garnka i, mieszając, gotuję na małym ogniu.
Budyń rozrabiam w mleku, wlewam ekstrakt i dodaję do masy serowej. Gotuję, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Ciasto: Jaja ucieram z cukrem i kakao. Dodaję mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przekładam do wyłożonej pergaminem tortownicy i piekę w temp. 170oC 35-40 min.
Ostudzone ciasto kroję na 3 blaty. Pierwszy wkładam do tortownicy. Nasączam go rumem z wodą. Na to wykładam 1/3 masy serowej, przykrywam drugim blatem, nasączam go ponczem, wykładam 1/3 masy serowej. Tak samo robię z ostatnią warstwą. Wierzch oprószam kakao. Wstawiam do lodówki.
75 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji 1,60 zł • Przepis na 12 porcji
Paulina Skoniecka ze Stargardu SzczecińskiegoŹródło: Kobieta i życie