Do góry

Desery Przepis na:

Pijane śliwki na kruchym spodzie

Pijane śliwki na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1444

Dodano:

Odsłon: 15736

Sezon na śliwki trwa wiec czemu nie ciacho ze śliwkami

Składniki

  • Ciasto:
  • Ok.350 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka + całe jajko
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g wiórek kokosowych
  • Szczypta soli
  • Owoce:
  • 750 g śliwek
  • OK. 50 g cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczkanej
  • Kieliszek lub więcej amaretto
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć i osuszyć,usunąć pestki.Wlozyc na duża patelnie lub garnek,dodać cukier cynamon i cukier waniliowy.Smazyc aż śliwki zaczną się rozpadać.Z mąki ziemniaczanej i amaretto zrobić w miseczce sos i zalać nim śliwki ,zagotować i odstawić do ostygnięcia .

  2. Ciasto: składniki wszystkie razem zagnieść podzielić na dwwie różne części do mniejszej dodać wiórka kokosowe i zagnieść .Wlozyc do zamrażalnika lub do lodówki w zależności ile mamy czasu.

  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Ciasto większe rozwałkować na nie wyłożyć przestudzone śliwki .Z białek ubić pianę i wyłożyć na śliwki ,na koniec posypać kruszonka z mniejszej ilości ciasta.

    Piec w 175 st około 40 min na złoty kolor



    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

linkaem 12 kwietnia 2018 A jakiej wielkości ma być blaszka?Czy można dać śliwki mrożone?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pola55 17 lutego 2018 Jeśli tak smakuje, jak wygląda to na pewno coś dla mnie - uwielbiam śliwki w każdej postaci.
Zaletą z pewnością jest cieniutki spód, dużo śliwek i kruszonka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń