Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna pierś drobiowa na maślance

Pikantna pierś drobiowa na maślance

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 353

Dodano: 18.03.2017

Odsłon: 749

Pikantna pierś drobiowa na maślance może być doskonałą propozycją na niedzielny obiad.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki bułki tartej PANKO
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła
  • Na mix przypraw potrzeba:
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonego chili lub ostrej papryki
  • 1 łyżka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki (może być wędzona dla podkręcenia smaku)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ***** Rada:***** Jeśli nie mamy maślanki możemy do 1 szklanki mleka dodać łyżkę stołową białego octu. Mieszamy i podgrzewamy w mikrofali dwa razy po 35 sekund. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

  2. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Do torebki typu ziplock, lub zwykłej spożywczej torebki wlewamy maślankę i dodajemy jedną łyżkę przygotowanej meiszanki przypraw. Dodajemy oczyszczone piersi z kurczaka przekrojone dodatkowo na dwie części. Zamykamy torebkę, delikatnie potrząsamy. Marynujemy kurczaka przez minimum 1 godzinę w lodówce. Idealnie marynujemy do 6 godzin.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę wykładamy papierem pergaminowym, nie folią aluminiową, bo kurczak będzie przywierał. Na papierze pergaminowym układamy kawałeczki masła i pozostawiamy do roztopienia w czasie gdzy piekarnik się nagrzewa. Po tym jak małso się roztopi wyjmujemy blachę.

  4. W osobnym naczyniu mieszamy bułkę tartą PANKO, mąkę pszenną, kukurydzianą i łyżeczkę przypraw. Przekładamy wszystkie wymieszane składniki do osobnej torebki ziplock.

  5. Kurczaka wyjmujemy z torebki z marynatą. Odsączamy nadmiar marynaty i osuszamy lekko kurczaka ręcznikiem papierowym. Przekładamy piersi do drugiej torebki z miksem przygotowanej uprzednio panierki. Torebkę zamykamy i potrząsamy, pilnując by piersi drobiowe pokryły się panierką ze wszystkich stron. Następnie układamy je na blasze.

  6. Dodatkowo piersi z kurczaka obsypujemy na wierzchu pozostałą panierką pozostałą mieszanką przypraw. Pieczemy w 200 C. przez ok. 40-45 minut, zależnie od wielkości kawałków mięsa. Na 10 minut przed końcem pieczenia piersi skrapiamy roztopionym masłem, by się ładnie zarumieniły.

  7. Pikantna pierś drobiowa na maślance idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków i surówki z pora.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń