Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z chorizo

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8747

Dodano:

Odsłon: 6684

Szybka zapiekanka z kiełbasą chorizo - przez jednych uwielbianą, przez innych wręcz przeciwnie. Ważne by nie przesadzić z jej ilością w daniu a na pewno nada aromatu całej potrawie i będzie smacznie:).

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g chorizo
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200g śmietany 18%
  • 100g twardego sera, u mnie cheddar
  • 200g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Chorizo kroimy w plastry, cebulę w piórka, ser ścieramy na tarce, fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

  2. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Na patelni podsmażamy chorizo (bez dodatku oleju, bo wytopi się z niego tłuszcz), po chwili dodajemy cebulę. Dolewamy wodę, dusimy do miękkości. Studzimy.

  3. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z przecierem i przyprawami (ilość do smaku, sos powinien być wyrazisty). Ziemniaki, chorizo, cebulę, fasolę, kukurydzę, czosnek, ser i śmietankę z przecierem i przyprawami mieszamy ze sobą.

  4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń