Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna zupa gulaszowa

Pikantna zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 378

Dodano:

Odsłon: 1222

Zupa gulaszowa z dodatkiem fasoli i ostrej papryczki jest pyszna i rozgrzewająca w chłodne jesienne lub zimowe dni.

Składniki

  • mięso wieprzowe bez kości 0,5 kg
  • fasola biała z puszki 40 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • cukinie małe 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • papryczka chili 1 szt
  • smalec 1 łyżka
  • olej 1-2 łyżki
  • papryka mielona 1-2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • bulion warzywny 1,5 l
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • liście laurowe 2 szt
  • ziele angielskie całe 6-7 ziaren
  • czosnek 2 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym smalcu zrumienić pokrojone w kostkę mięso. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać liście laurowe, angielskie ziele, odrobinę soli przykryć i gotować.

  2. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, delikatnie podsmażyć. Do półmiękkiego mięsa dodać pokrojoną w pół krążki marchewkę i podsmażone warzywa. Gotować do miękkości.

  3. Do kubeczka wlać śmietanę, dodać mąkę, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Połączyć z miękkim mięsem, wsypać osączoną z zalewy fasolę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń