Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantna zupa rybna

Pikantna zupa rybna

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3013

Dodano:

Odsłon: 25282

Bałam się tej zupy,bo nie lubię dań, które trzeba długo robić:) W sumie poszło dość szybko i smak był niepowtarzalny:)

Składniki

  • 1 głowia karpia do nagotowania wywaru
  • 1 kg filetów rybnych (DORSZ, MORSZCZUK,SOLA)
  • 1 opakowanie krewetek (nie pamiętam wagi, ale ok.300g)
  • włoszczyzna (jak na rosół) - marchew, pietruszka, seler i por
  • 2 cebule
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz, zielona pietruszka
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do ugotowania tej zupy może być po prostu cały karp i wtedy odfiletowane części wraz z głową zalewamy wodą. Ja akurat miałam tylko głowę, dlatego jako mięso rybie musiałam użyć filetów z innej ryby. A więc od początku:)

  2. Głowę zalewamy wodą (1,5l), dodajemy pokrojoną w piórka cebule, warzywa na wywar, doprawiamy solą i tak gotujemy aż wywar będzie gotowy. Myślę, że godzinka wystarczy.

  3. Filety z ryby kroimy w kawałki (dość spore), lekko solimy i odstawiamy.

  4. Gotowy wywar odcedzamy, wrzucamy do niego pokrojoną rybę, krewetki (wcześniej obsmażone na masełku) i doprawiamy wg uznania. Ja dałam dużo papryki, bo ta zupa musi być ostra. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym. Nada to lekkiej słodyczy i zabarwi pięknie zupę:)

  5. Jak widać na zdjęciu, w mojej zupie jest trochę warzyw. Otóż, warzywa, które zostają po odcedzeniu zupy - częściowo wykorzystuję potem, bo uwielbiam ciągnący się za łyżką por:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń