Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-05-2018
Delikatne i wyraziste w smaku kotleciki z indyka z dodatkiem papryczki chili oraz cukinii, która dodaje im niezwykłej soczystości to jedna z moich ulubionych wersji mielonych. Kotleciki są lekkie, pożywne i bardzo aromatyczne. Będą idealnym i bardzo smacznym dodatkiem białkowym do naszego obiadu. Sprawdzą się świetnie także jako podstawa domowego burgera. Gorąco polecam! :)
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 38
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 56
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 676
Szybka i smaczna
Odsłon: 11238
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 283
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 38
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 56
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 676
Szybka i smaczna
Odsłon: 11238
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 283
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojoną drobno papryczką chili i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.
Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy musztardę, ketchup oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę (co sprawi, że kotlety będą się lepiej formować, a po usmażeniu zyskają jeszcze większej soczystości). Następnie dodajemy bułkę tartą, podsmażone warzywa, posiekaną bazylię oraz przyprawy i formujemy kotleciki.
Uformowane kotleciki obtaczamy delikatnie w mące orkiszowej i smażymy je z obu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kotleciki świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Najbardziej cenię w nich soczystość oraz wyrazisty smak :) Życzę smacznego! :)