Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne kotleciki drobiowe z cukinią

Przepis dnia 2018-05-27
Pikantne kotleciki drobiowe z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22583

Dodano:

Odsłon: 6072

Delikatne i wyraziste w smaku kotleciki z indyka z dodatkiem papryczki chili oraz cukinii, która dodaje im niezwykłej soczystości to jedna z moich ulubionych wersji mielonych. Kotleciki są lekkie, pożywne i bardzo aromatyczne. Będą idealnym i bardzo smacznym dodatkiem białkowym do naszego obiadu. Sprawdzą się świetnie także jako podstawa domowego burgera. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 cebule szalotki
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 papryczka chili
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy kremskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka orkiszowa (do obtoczenia)
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojoną drobno papryczką chili i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.

  2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy musztardę, ketchup oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę (co sprawi, że kotlety będą się lepiej formować, a po usmażeniu zyskają jeszcze większej soczystości). Następnie dodajemy bułkę tartą, podsmażone warzywa, posiekaną bazylię oraz przyprawy i formujemy kotleciki.

  3. Uformowane kotleciki obtaczamy delikatnie w mące orkiszowej i smażymy je z obu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  4. Kotleciki świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką.

    Najbardziej cenię w nich soczystość oraz wyrazisty smak :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 maja Samo słowo "pikantne" przyciąga mnie do takich przepisów, jak Twój :) Indyk jest pyszny, a jak jeszcze z takimi przyprawami, jak w opisie, to dla mnie już NIEBO :D Pyszne jedzonko :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 23 maja Apetyczne kotleciki z ciekawymi dodatkami. Szczególnie odpowiada mi musztarda. Bazylia i chili nadają im ładnego koloru. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń