Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne paluszki z cukinii

Pikantne paluszki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 27227

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, o raczej mało wyrazistym smaku, co sprawia, że można ją dowolnie przyprawiać, osiągając nowe ciekawe dania. Moja mama przyrządzała cukinię jak kotlety w panierce, moje pikantne paluszki to swobodna wariacja na ten temat. Bardzo dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego na prędkości zrobiony sos czosnkowy. Zamiast świeżego czosnku dałam słowacką czesnakową pastę, którą polecam. Idealna, kiedy nie chce się obierać czosnku, ale uwaga bardzo bardzo słona, tak więc trzeba uważać z ilością. Do kupienia w przygranicznych sklepach na Słowacji, kosztuje bodajże niecałe euro. Zapraszam również na bloga

Składniki

  • pół dużej obranej i pozbawionej pestek cukinii
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • olej
  • pół łyżeczki kuminu
  • łyżeczka chilli w proszku
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię pokroić w ok. 1 cm grubości paski, posolić, dodać pozostałe przyprawy i odstawić na co najmniej pół godziny, żeby cukinia nabrała smaku. Jajko rozbełtać z mlekiem. Cukinię zanurzać w mleku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aż panierka będzie złocista (oleju da c tyle, żeby paluszki były zanurzone do 1/3. Usmażone paluszki odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

  2. Ja na szybkości zrobiłam taki sos czosnkowy: łyżka gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu light pół łyżeczki czesnakowej pasty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KingMazur 01 sierpnia 2011 Coś nie chce usunąć: ma być tylko jedna łyżeczka chilli w proszku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KingMazur 01 sierpnia 2011 Przepraszam, przez nieuwagę nie napisałam o jakie przyprawy chodzi, już naprawiam swój błąd.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana 01 sierpnia 2011 Jakie przyprawy,oprocz soli.....rozumiem ze w/g upodobania.......czy masz jakies sprawdzone... swietny pomysl na paluszki,zrobie to na kolacje........tak ,cukinia jest b. wdziecznym warzywem . Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń