Do góry

Zupy Przepis na:

Pikantny krem dyniowy

Pikantny krem dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 401

Dodano:

Odsłon: 440

Pikantna zupa krem. Jest smaczna, lekka i zdrowa, w mojej kuchni zagości na dłużej.

Składniki

  • 2 marchewki i 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę, cebula posiekana
  • ok. 1,5 kg surowej dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka imbiru
  • połowa małej papryczki chili lub szczypta ostrej mielonej
  • łyżeczka mielonego kminku , sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki oliwy
  • gęsta śmietana
  • 0,5 l wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy na mniejsze części i obieramy. Wybieramy do suszenia nasiona, miąższ kroimy w kostkę.

  2. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, gdy już zmięknie dorzucamy dynię, marchewkę,ziemniaki, papryczkę. Całość podsmażamy około 10 minut, dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy ok. 40 minut aż warzywa będą miękkie.

  3. Wszystkie składniki miksujemy, od koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy. Dla złagodzenia smaku możemy podać z kleksem śmietany. Idealnym dodatkiem są grzanki z chlebka razowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń