Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle z cukinii z "włoską nutką"

Pikle z cukinii z włoską nutką

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 422

Dodano:

Odsłon: 5038

Pikle z cukinii z dodatkiem bazylii, czosnku, papryki chili i pomidorków cherry.

Składniki

  • 2 duże i dojrzałe cukinie
  • dużo czosnku dużo bazylii, cząbru i majeranku
  • 2 papryki chili ( wcale nie będzie za ostro)
  • małe pomidorki
  • opcjonalnie kwiaty cukinii
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię i warzywa umyć.

  2. Cukinię obrać , wydrążyć i pokroić w kostkę.
    Posypać 1 łyżką soli, wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny aby puściła sok

  3. Do wyparzonych słoików włożyć bazylię, czosnek oczyszczony i pokrojony w grube części oraz pokrojoną w paski paprykę chili.
    Nałożyć cukinię lekko ugniatając.
    włożyć kilka pomidorków cherry, przykryć cukinią. Lekko ugnieść i włozyć cząber, majeranek, chili i czosnek. Dodatków ma być dużo.
    Zagotowaną i ostudzoną zalewą :

    1 szklanka octu jabłkowego
    5 szklanek wody
    5 łyżeczek soli
    5 łyżek cukru
    po 1 łyżeczce pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gorczycy, 5-6 listków laurowych

    zalać cukinię , odczekać aż wsiąknie zalewa i uzupełnić. Można pomóc sobie przepychając widelcem.
    Wytrzeć słoiki i zamknąć.
    Pasteryzować 15 minut od zagotowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń