Do góry

Napoje Przepis na:

Piwo imbirowe

Piwo imbirowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2314

Dodano:

Odsłon: 1536

Aby przygotować domowe piwo imbirowe, napój znany z amerykańskich filmów oraz literatury – potrzebny jest starter, tzw. ginger bug, który opisuję oddzielnie. Poszukaj go na moim profilu! Piwo imbirowe to napój bezalkoholowy. Zwykle poddaje się go fermentacji do czasu, aż pojawią się pęcherzyki gazu, nie za długo, aby nie dopuścić do przekroczenia norm zawartości alkoholu. Napój może być dość pikantny lub łagodny – w tej drugiej postaci chętnie piją go dzieci.

Składniki

  • 40-120 g świeżego korzenia imbiru (im mniej imbiru, tym łagodniejszy w smaku napój, odpowiedni dla dzieci i smakowych wrażliwców
  • 375 g cukru (to jest około 1,5 szklanki cukru)
  • sok z 2 cytryn
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Potrzebne są również następujące akcesoria: 5-litrowy lub nawet większy garnek ceramiczny albo słój, ewentualnie duża miska lub wiaderko plastikowe, przystosowane do kontaktu z żywnością, a także szmatka do przykrycia naczynia, ponadto plastikowe butelki po gazowanej wodzie mineralnej albo sprawdzone butelki szklane, najlepiej z zamknięciem porcelanowym z klamrą (sprawdzone, czyli nie wybuchające pod naciskiem gazu wytworzonego wewnątrz butelki), a jeszcze lepiej – butelki szampanowe,

  2. Upewnij się, że starter (ginger bug) musuje. Dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj.

  3. Zagotuj 2 litry wody, wrzuć do niej starty korzeń imbiru (ilość imbiru zależy od wybranej przez Ciebie wersji – od łagodnej do pikantnej – użyłam 95 g imbiru wraz ze skórką). Zmniejsz ogień.

  4. Wywar imbirowy gotuj na najmniejszym palniku przez około pół godziny. Odcedź imbir, a do wywaru dodaj szczyptę soli oraz cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Dolej około 2 litry zimnej (odchlorowanej) wody, a gdy wywar trochę przestygnie – sok z cytryny. Łącznie powinno być około 4 litrów płynu.

  5. Gdy płyn już osiągnie temperaturę pokojową (nie powinien mieć więcej niż 40 stopni) – zaszczep go odcedzonym starterem (ginger bugiem), wlewając po prostu płyn do naczynia z osłodzonym wywarem imbirowym. Na tę ilość napoju potrzebujesz około szklanki startera – uwzględnij to w fazie dokarmiania – pewna ilość startera powinna też zostać do dalszego namnażania ginger bugu.

  6. Fermentuj w garnku/słoju/wiaderku (przykrytym szmatką) przez 24 godziny, nie na słońcu, ale w cieple. Mieszaj często.

  7. Jeśli po upływie 24 godzin nie widzisz żadnego musowania – dodaj kilka plasterków świeżego imbiru i często mieszaj przez kolejny dzień lub dwa, aż napój zacznie musować, a na powierzchni pokaże się pianka.

  8. Przelej do zakręcanych butelek, ale nie napełniaj ich całkiem – zostaw trochę miejsca na gaz. Butelki mogą być szklane, ale z całego serca i kilkuletniego doświadczenia polecam plastikowe butelki po wodzie mineralnej. Fermentuj napój w zamkniętych butelkach przez kilka dni. W cieple, ale nie na słońcu. Czasem wystarczy jeden dzień, czasem trzeba kilku dni – gdy Ginger Ale odpowiednio nasyci się gazem, należy wstawić butelki do lodówki. Od czasu do czasu trzeba upuścić nadmiar gazu z butelek, by ich nie rozsadził dwutlenek węgla.

  9. I to już wszystko. Tajemnicze piwo imbirowe zostało odszyfrowane, rozpracowane i własnoręcznie zrobione – teraz nastał czas degustacji. Schłodzone piwo imbirowe otwieraj ostrożnie, stopniowo upuszczając nadmiar gazu – wówczas nie ucieknie z butelki w niekontrolowany sposób.

  10. To idealny napój na gorące lato. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń