Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza calzone z pysznym farszem

Pizza calzone z pysznym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 3600

Dodano:

Odsłon: 3885

Zapraszam na pyszne calzone z super farszem

Składniki

  • *z podanych składników wychodzi około 12 dużych calzone
  • ciasto -300ml ciepłej wody -5 dag drożdży świeżych -2 łyżki cukru
  • -pół łyżki soli -5 łyżek oliwy z oliwek -ok 750g mąki pszennej + do podsypania
  • FARSZ -50g grzybów suszonych -1 cebula -1 marchewka -pół małej cukinii
  • -200g kukurydzy z puszki lub mrożonej -3 ćwiartki z kurczaka -100g dowolnej szynki
  • -2 łyżki koncentratu pomidorowego -pieprz -zioła prowansalskie -oregano
  • -papryka słodka -kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek
  • DODATKOWO -łyżka koncentratu pomidorowego -125ml wody
  • -oregano -250g sera żółtego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier oraz rozkruszone drożdże i trochę mąki, całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól, oliwę z oliwek (można olej) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak by uzyskało gładką, elastyczną konsystencję. Jeśli się klei należy lekko podsypywać mąką. Powstałe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  2. FARSZ

    Z udek z kurczaka odkrawamy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki.
    Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy by zmiękły. (jeśli nie chcecie używać suszonych grzybów możecie użyć pieczarek ok 200g)

    Do garnka dajemy olej, cebulę siekamy na małe kawałki, podsmażamy, dodajemy grzyby lub pieczarki i dalej smażymy. Dodajemy mięso, startą na dużych oczkach marchewkę, i wszystko chwilę dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię oraz drobno pokrojoną szynkę, wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut.

    Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy kilka minut.

    I farsz gotowy-odkładamy go do przestygnięcia.

  3. wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, każdą z nich wałkujemy na cienki krągły placek.

    Na jego połowę dajemy farsz i trochę startego żółtego sera. Placek składamy na pół jak pieroga i dokładnie zaklejamy brzeg.
    Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda.

  4. Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył) , smarujemy koncentratem rozpuszczonym w wodzie i posypujemy oregano.

  5. Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni.

  6. Tak postępujemy z całym ciastem.

    I gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lipca Super, pyszna pizza :)
Mąż kuzynki ( rodowity Włoch ) robi takie cuda, że czasem, aż nie chce się od nich wychodzić ;)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń