Do góry

Przekąski Przepis na:

pizza na cienkim spodzie...

pizza na cienkim spodzie...

Autor:

Przepisów i artykułów: 501 Ocena: 17122

Dodano:

Odsłon: 6424

ciasto jest chrupiące, dość twarde, dobre do pizzy na cienkim spodzie, najbardziej tradycyjne włoskie ciasto

Składniki

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże, cukier i wodę wymieszać w misce, odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić w środku dołek. Wlać rozrobione drożdże. Zagnieść ciasto. Przenieść na obsypaną mąką stolnicę, zagniatać, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąką.

  2. Podzielić ciasto na cztery kulki, ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aż kulki podwoją objętość. W między czasie rozgrzać piekarnik z blachą/kamieniem do max temperatury u mnie 250 st.

  3. Każdą kulkę z ciasta rozciągnąć na placek o średnicy 25 cm. NIE WAŁKOWAĆ!!!! Blachę/kamień posypać semoliną lub krupczatką, położyć na niej spód, nałożyć sos i składniki jakie każdy lubi. Położyć ulubione składniki. Piec 10-12 min w 220 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń