Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem

Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 443 Ocena: 7829

Dodano:

Odsłon: 1924

Lubicie jajka sadzone? Ja bardzo, dlatego postanowiłam, że będzie dodatkiem do pełnoziarnistej pizzy, którą też uwielbiam. :-) Całość bardzo ładnie się zapiekła a wszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-)

Składniki

  • 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10g świeżych drożdży
  • 100ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ...
  • 100g sera żółtego lub mozzarella (startego)
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 3 jajka L
  • 2 łyżki koncenratu pomidorowego
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 4-5 zielonych oliwek
  • 1/2 fileta z kurczaka
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z solą i oregano. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.

  2. Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń