Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z bakłażanem

Pizza z bakłażanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1274

Dodano:

Odsłon: 1554

Pizza z bakłażanem jest moim faworytem. Bardzo lubię tę oberżynę. Dodatek rukoli wzbogaca jej smak i nadaje fajnego zielonego akcentu.

Składniki

  • ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500
  • 150 ml letniej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 dkg drożdży
  • farsz: 1 bakłażan
  • 1 opakowanie kulki mozzarella
  • 8 pieczarek
  • 3 plastry szynki
  • 1 cebula czerwona
  • 30 oliwek czarnych
  • 1 garść rukoli
  • bazylia świeża
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 8 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy jakie chcemy pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym.
    Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i grilluję na patelni grillowej. Pieczarki i cebulę kroję na plastry. Szynkę na paski, pomidorki na pół. Bakłażana, pieczarki, cebulę, szynkę, pomidorki układam na pizzy, posypuje przyprawą do pizzy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 240 stopni, zmniejszam temperaturę do 220 i piekę 15 minut. Po tym czasie dodaję suszone pomidory, kulki mozzarelli i wstawiam jeszcze na 5-10 minut. Przed podaniem posypuję rukolą i dodaję oliwki, bazylię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń