Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza z dwoma serami, figami i szparagami

Przekąski

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1503 Ocena: 34527

Dodano: 19.04.2017

Odsłon: 117

To połączenie na pizzy musiało powstać. Uwielbiamy figi i ser kozi. Wyszło pysznie <3

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 7 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 270 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pesto z rukoli:
  • 1 garść rukoli
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 ml oliwy z orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • Dodatki:
  • 2-3 świeże figi
  • 4-5 zielonych szparagów
  • 150 g koziego sera (roladka)
  • 125 mozzarelli w kulce
  • 1 czerwona cebula
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru. Kidy drożdże staną się płynne, dodajemy do mąki. Następnie wlewamy wodę, oliwę i wyrabiamy na gładko. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

    Pesto z rukoli:

    Rukolę miksujemy z orzechami, ząbkiem czosnku i oliwą. Do smku doprawiamy solą i pieprzem.

    Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy pesto i układamy ćwiartki fig, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojoną w piórka cebulę, rozkruszamy ser kozi i układamy plastry mozzarelli.

    Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C (góra-dół).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń