Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z dynią i pieczarkami

Pizza z dynią i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 30

Ciasto na pizzę z dodatkiem musu z dyni jest delikatne i ma bardzo ładny kolor. Świeża bazylia i resztę dodatków to rewelacja.

Składniki

  • woda gazowana 100 ml
  • mleko 100 ml
  • mąka pszenna 2,5 szkl
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże 2,5 dag
  • sól 2/3 łyżeczki
  • dynia 10 dag
  • oliwa 3 łyżki
  • bazylia posiekana 2 łyżeczki
  • Pozostałe składniki
  • pieczarki 10 dag
  • dynia 10 dag
  • por 1 szt
  • oliwa 1 łyżka
  • kiełbasa wędzona 8-10 dag ( jałowcowa)
  • boczek wędzony 5 dag
  • ser camembert 5 dag
  • ser żółty 8-10 dag
  • ketchup ziołowy 3-4 łyżki
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę. 10 dag dyni wsypać do garnka, wlać odrobinę wody, gotować do miękkości, zmiksować, ostudzić. Na rozgrzanej łyżce oliwy poddusić posiekany por, wsypać pokrojoną w kostkę pozostałą dynię i pieczarki, podsmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

  2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser salami pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w plasterki. Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i wodą. Wsypać 1,5 szkl mąki, zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i położyć w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

  3. Następnie dodać pozostałą mąkę, mus z dyni, posiekaną bazylię, sól i oliwę.

  4. Wyrobić, uformować pizzę, ułożyć na blaszce, przykryć i odłożyć na 20 minut.

  5. Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem z ziołami, posypać odrobiną żółtego sera. Wyłożyć farsz dyni i pieczarek, ser salami, wędlinę.

  6. Po wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń