Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza ... z moim sosem

Przepis dnia 2011-12-28
Pizza ... z moim sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7154

Dodano:

Odsłon: 30174

pizzę zrobił mój mąż ( ale on wstydzi się sławy) ........ - sos był mój:)

Składniki

  • CIASTO:
  • 5 dag drożdży
  • 3 szkl. mąki zwykłęj
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • ok. 1/2 szkl ciełej wody
  • 4 łyżki oliwy/oleju
  • ................
  • Sos - skoro "mój" to musi być na ostro
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki keczupu ostego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżka suszonych płatków papryki
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka ostrej paprykowej pasty
  • .................
  • Dodatki -wg uznania
  • u mnie: tuńczyk, ser żółty, kukurydza, cebula , oliwki, salami
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skalniki ciasta zagnieść , wyrabiać min. 10 min ( do tego potrzebny był mąż :)) w razie potrzeby podsypując mąką lub dodając odrobinę wody - gotowe ma być elastyczne i lśniące. Rozwałkować, przełożyć na dużą blachę (wysmarowaną tłuszczem) - w boki pizzy można zawinąć paski sera .

  2. Suche składniki sosu rozetrzeć w moździerzu , dodać składniki mokre i pomieszać.Sosem równomiernie posmarować ciasto.

  3. Na ciasto wyłożyć dodatki , przykryć tartym serem.

  4. Pizzę pieczemy w uprzednio nagrzanym na maxa piekarniku ( u mnie 250 st) do zrumienienia ciasta i sera.

  5. Spożywamy w dobrym towarzystwie - do tego też potrzebny był mąż:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiolcia02 02 lutego 2012 mmmm smakowicie wygląda i pewnie tak smakuje, muszę zrobić :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 12 stycznia 2012 aguleńka - cytuję " składniki ciasta zagnieść" - razem z drożdżami , bez rozczynu

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulenka34 11 stycznia 2012 bardzo fajny przepis ale opis nie bardzo. nie napisałaś co z tymi drożdżami. z drożdży zdaje sie trzeba zrobić rozczyn.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 04 stycznia 2012 dzieki za informacje, a przepis do wyprobowania :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 19 grudnia 2011 nie pamietam nazwy , ale jak wrócę do domu to sprawdzę (mały słoiczek piekielnie ostrej paprykowej pasty z Węgier- widziałm go w Tesco)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 19 grudnia 2011 Aniu, czy piszac paprykowa pasta masz na mysli ajwar czy cos innego?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń