Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 2003

Dodano:

Odsłon: 16754

Któż z nas nie lubi domowej pizzy? Ja uwielbiam, aczkolwiek nie cierpię wyrabiać ciasta na pizzę i czekać, aż wyrośnie. Postanowiłam więc zrobić pizzę bez drożdży i ... z patelni. Bardzo nam wszystkim posmakowała więc zostałam fanką pizzy z patelni.

Składniki

  • Ciasto (na dwie porcje!)
  • mąka pszenna Typ 500 2 szklanki
  • Jajko 2 szt.
  • Sól pół łyżeczki
  • Mleko 8 łyżek
  • Olej 7 łyżek
  • Woda zimna, 4 łyżki
  • Dodatkowo:
  • Ketchup
  • zioła (oregano, zioła prowansalskie, bazylia)
  • ulubione dodatki ( u mnie w jednej wersji z kiełbasą wiejską, cebulą, szynką i serem żółtym, w drugiej szynka i ser żółty).
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto z podanych składników, jeśli za bardzo się klei do ręki dosypujemy mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Patelnię smarujemy bardzo małą ilością oleju lub oliwy i rozkładamy ciasto.

  2. Podpiekamy ciasto na największym palniku ale na najmniejszym ogniu około 5-10 minut. Następnie obracamy i smarujemy placek keczupem, posypujemy ziołami i serem, układamy ulubione dodatki i przykrywamy patelnię pokrywką. Po 10 minutach pizza jest gotowa i można się delektować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń