Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

Przepis dnia 2016-01-29
Pizza ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 634

Dodano:

Odsłon: 6135

pizza idealna

Składniki

  • Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ok. 2 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody
  • Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia, 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Nadzienie: 100 g sera sera feta, kilka pomidorków koktajlowych (lub zamarynowanych w słoiku), 3 garście świeżego szpinaku,
  • 1 pętko cienkiej kiełbasy, 100 g sera mozarella
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier,bazylię, 1łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce.

    2. W tym czasie kroimy kiełbasę, ser feta, mozzarellę kroimy w plastry.

    3.Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilkę podsmażamy.

    4. Składniki na sos mieszamy ze sobą.

    5.Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem.

    6. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, układamy mozzarellę oraz resztę składników. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 min. na termoobiegu. Pizzę podajemy z sosem czosnkowo-paprykowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewa1987 29 stycznia 2016 Bardzo proszę o uzupełnienie przepisu, m.in. o podanie ilości wody i mąki. W składnikach podana jest feta, w treści mowa o mozzarelli. Chętnie zrobiłabym pizzę, bo wygląda smakowicie. Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń