Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek drożdżowy na maślance"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wodą i mąką. Przykryj i odstaw na ok. 20 minut.
Ciasto: masło stop, przestudź. Do miski przesiej mąkę. Dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, cukier. Wlej stopione masło oraz maślankę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Maliny przebierz, szybko opłucz na sitku. osusz na ściereczce. kruszonki przełóż do miseczki. Rozcieraj palcami, aż powstaną małe grudki. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj. Placek rozłóż na dnie blachy. Posyp malinami oraz kruszonką. Odstaw na ok. 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj