Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 1923

Dodano:

Odsłon: 1967

Dziś proponuję placek drożdżowy z rabarbarem. Ekstremalnie łatwy, zawsze i każdemu się udaje. Ze świeżym rabarbarem wprost z ogródka lub straganu, nie tak ekstremalnie rabarbarowy, jak poprzednie moje ciasto – jednak zawsze pyszny!

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub torebka cukru wanilinowego
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne, jeśli unikasz zwierzęcego)
  • 1 szklanka oleju o neutralnym smaku – tym razem użyłam oleju z pestek winogron
  • 500 g mąki (użyłam standardowo jasnej orkiszowej, ale może być i pszenna, jeśli jadasz pszenicę)
  • pół łyżeczki soli
  • plasterki rabarbaru – ile masz, ja użyłam około pół kilograma
  • 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła, może być masło klarowane
  • 100 g cukru
  • wanilia/cukier wanilinowy
  • mała szczypta soli
  • 175 g mąki orkiszowej (lub pszennej, najlepiej krupczatki)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczyn drożdżowy nie wymaga od Ciebie wiele pracy, musisz tylko przygotować go na dzień przed pieczeniem i przechować przez noc w lodówce. W tym celu pokrusz świeże drożdże do sporego naczynia. Ja użyłam słoja o pojemności nieco ponad 1 litra. Na drożdże wsyp cukier (pół szklanki), dodaj pastę lub cukier waniliowy, wbij całe jajka, a następnie wlej mleko i olej (każdego po szklance). Nie mieszaj! Naczynie przykryj i odstaw na noc do lodówki.

  2. Następnego dnia, mając już zaczyn, dodaj 500 g mąki (orkiszowej lub pszennej) i pół łyżeczki soli. Wymieszaj i zagnieć ciasto mikserem (lub ręcznie), aż składniki ładnie się połączą. Ciasto jest dość rzadkie i tak ma być. Pozostaw w misce do lekkiego wyrośnięcia, na kilkanaście minut. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąble, możesz wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, ale pamiętaj – nie poganiaj go! Czas trwania kolejnych faz zależy od żywotności drożdży.

  3. Poukładaj na cieście plasterki rabarbaru, a gdy ponownie trochę podrośnie (trwa to zazwyczaj około pół godziny) – całość ciasta z rabarbarem posyp kruszonką.

  4. Składniki kruszonki, czyli 100 g ostudzonego stopionego masła, 100 g cukru, 175 g mąki oraz po szczypcie soli i wanilii wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rozetrzyj palcami na grudki. Kruszonką posyp placek drożdżowy z rabarbarem i jeszcze na chwilę pozostaw do wyrośnięcia.

  5. Blachę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę 175 stopni, grzanie góra i dół. Piecz przez około 30-40 minut od momentu rozgrzania się piekarnika (warto sprawdzić patyczkiem).

  6. Wystudź (babcie zawsze ostrzegały, że od ciepłego ciasta drożdżowego może rozboleć brzuch) i zjadaj ze smakiem oraz częstuj dzieci mniejsze, większe i całkiem dorosłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń