Do góry

Desery Przepis na:

Placek karaibski

Placek karaibski

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1156

Dodano: 28.07.2010

Odsłon: 17229

Placek ten ma pyszny orzechowo - marcepanowy smak. Polecam. Przepis znaleziony na innym portalu.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO CIEMNE: Utrzeć masło na puch. Ubić jajka z cukrem. Rozpuścić czekoladę.Wymieszać mąki z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Do utartego masła dodać czekoladę, a następnie stopniowo mąki z orzechami i proszkiem do pieczenia oraz masę jajeczną. Dodać rum. Wszystko dobrze zmiksować. Placek jest jeszcze smaczniejszy, gdy zamiast orzechów zmielonych, dodamy orzechy włoskie drobno pokrojone. CIASTO JASNE: masło 100 g, cukier 100 g, jajka - 2 szt., mąka 50 g, mąka ziemniaczana 50 g, proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki, marcepan 70 g. Utrzeć masło na puch. Ubić jajka z cukrem. Zetrzeć dobrze schłodzony w zamrażalce marcepan. Dodać do niego mąki i proszek do pieczenia. Wszystko połączyć i dobrze zmiksować. Można też dodać trochę drobno pokrojonych migdałów. KRUSZONKA: masło 100 g, cukier 75 g, mąka 150 g, cukier waniliowy. Blaszkę wyłożyć papierem do wypieków lub dobrze wysmarować tłuszczem. Najpierw wylać ciemne ciasto, a na nie jasne. Poukładać połówki śliwek przeciętą częścią do góry i posypać kruszonką. Piec w temp. ca 190 st. C przez 45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest przepieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 28 lipca 2010 Przepraszam, przepis był kompletny. Nie wiem dlaczego nie wszystko się pokazało. Chciałam teraz uzupełnić, ale stale pojawia się błąd edycji. Spróbuję ponownie jutro.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivette 28 lipca 2010 A czy można prosić o podanie ilości składników?;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń