Do góry

Desery Przepis na:

Placek królewski

Placek królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 12225

Dodano:

Odsłon: 2982

Placek królewski to jedno z ciast które pamiętam z dzieciństwa, wtedy robione przez moją mamę. Dziś już doszłam w jego robieniu do perfekcji.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 szklanka cukru
  • Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • Ponadto:
  • cukier puder do posypania ciasta
  • 1 słoiczek powidła ze śliwek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto wrzucamy do miski.

  2. Wszystko ze sobą dokładnie łączymy za pomocą robota. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dzielimy je wówczas na 3 części.

  3. Każdą po kolei rozwałkowujemy na placki o wielkości blaszki do pieczenia. Rozwałkowane placki przekładamy każdy osobno na wyłożoną paierem do pieczenia blaszkę i pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do tem 180'C przez około 20 minut.

  4. W tym czasie ciasto powinno nam ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia.

  5. Mleko, cukier i cukier waniliowy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka z cukrami dodajemy kaszę mannę i cały czas dokładnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, mieszamy do momentu aż kasza zgęstnieje i pojawią się na wierzchu powietrzne wulkany. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.

  6. Masło wyciągamy z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy, a następnie rozbijamy je mikserem tak aby stało się puszyste. Do utartego masła dodajemy po łyżce zimną kaszę mannę i dokładnie miksujemy.

  7. Kiedy dodamy ostatnią łyżkę kaszy manny całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa stanie się jednolita i pulchna.

  8. Jedno z trzech upieczonych i wystygniętych ciast smarujemy połową powidła śliwkowego.

  9. Na powidło nakładamy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy drugim plackiem.

  10. Na drugi placek nakładamy pozostałą część powidła śliwkowego i również na rozsmarowane powidło kładziemy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy trzrecim plackiem. Boki ciasta dokładnie smarujemy pozostałą masą i obsypujemy wierzch cukrem pudrem.

  11. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużego worka foliowego, szczelnie zamykamy, wkładamy do lodówki i zapominamy o nim na dwa dni. Ciasto można kroić dopiero na 2 dzień, kiedy to przejdzie wszystkimi aromatami i stanie się miękkie i kruchutkie. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń