Do góry

Desery Przepis na:

Placek maślany

Placek maślany

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2380

Dodano:

Odsłon: 2372

Proste i pyszne :)

Składniki

  • 450g mąki pszennej
  • 1 kostka drożdży (42g)
  • 200ml ciepłego mleka
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 100g miękkiego masła
  • 1 jajko (M)
  • Na wierzch: 150g masła
  • 100g cukru
  • ew. 100g płatków migdałowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zalać 2-3 łyżkami mleka, posypać 2 łyżeczkami cukru i mąką z brzegów miski. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ponownie odstawić na 30 minut.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zagnieść na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować lub rozciągnąć do wielkości blachy.

  3. Masło podgrzać, wymieszać z cukrem (i migdałami). Wyłożyć na ciasto. Piec 25 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń