Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek migdałowo-cytrynowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia.
Ubij mikserem na puszystą masę rozpuszczone masło, esencję, skórkę i szklankę cukru. Ubijając dalej, dodaj kolejno jajka, a następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ok. godziny.
Połącz resztę cukru pudru z sokiem cytrynowym i podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Korkociągiem zrób dziurki w gorącym cieście i polej je gorącym syropem. Pozostaw w formie, aby wystygło.
LUKIER: Wymieszaj cukier i sok cytrynowy. Przełóż ciasto na paterę i polej lukrem.
Esencję waniliową do ciasta możesz zrobić sama. 2 laski wanilii zalej w słoiczku 1/2 szklanki czystej wódki. Zakręć i odstaw. Będzie gotowa po minimum 4 tygodniach (może mocno ściemnieć).Źródło: Olivia