Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek na drożdżach z borówkami"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 302
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 102
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 481
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 302
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 102
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 481
Składniki
Masło stopić w rondelku. Drożdże rozetrzeć z 1 dag cukru. Do miseczki przesiać mąkę. Dodać 3 dag cukru, skórkę z cytryny, jajko i przygotowany zaczyn drożdżowy. Wlać masło oraz zimne mleko.
Powyższe zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut. Śmietanę utrzeć z 2 jajkami, żółtkiem oraz 3,5 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
Okrągłą formę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować. Plackiem wylepić spód i brzeg formy. Posypać tartą bułką i jagodami (można je wcześniej delikatnie oprószyć mąką, by nie opadły na dno).
Zalać masą śmietanową, następnie wstawić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec około 45 minut.
Gotowe ciasto wystudzić. Przed podaniem delikatnie oprószyć je cukrem pudrem. Można podawać z gałką ulubionych lodów.
90 minut.Źródło: Życie na gorąco