Do góry

Desery Przepis na:

Placek orzechowy

Placek orzechowy

Autor: nowalijka

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1127

Dodano: 02.01.2011

Odsłon: 9435

Znakomite, bardzo szybko się robi.

Składniki

  • CIASTO masło, 21 dkg
  • mąka, 21 dkg
  • żółtka, 2
  • ZIMNA WODA, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, troszke
  • MASA cukier puder, 21 dkg
  • jajka bez białek, 2
  • orzechy zetrzec, 21 dkg
  • białka, 8
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto składniki wszystkie wyrobić i podzielić na 2 części.

  2. MASA: Cukier puder utrzeć z żółtkami, wymieszać z orzechami startymi i pianą z białek. Ja robię z orzechów włoskich.

  3. Dać ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem na to masę przykryć 2 ciastem. Piec wolno, w 170 stopniach ok 45 minut zapałka ma być sucha. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

  4. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nowalijka 05 stycznia 2011 Nie wiem jakie wychodzą po blenderze bo go nie mam, ja je trę na tarce drobnej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 04 stycznia 2011 Czy orzechy muszą być starte? Można to zrobić blenderem ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń