Desery Przepis na:
Placek orzechowy

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1598
Dodano: 02.01.2011
Odsłon: 10203
Składniki
- CIASTO masło, 21 dkg
- mąka, 21 dkg
- żółtka, 2
- ZIMNA WODA, 3 łyżki
- proszek do pieczenia, troszke
- MASA cukier puder, 21 dkg
- jajka bez białek, 2
- orzechy zetrzec, 21 dkg
- białka, 8
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ciasto składniki wszystkie wyrobić i podzielić na 2 części.
-
MASA: Cukier puder utrzeć z żółtkami, wymieszać z orzechami startymi i pianą z białek. Ja robię z orzechów włoskich.
-
Dać ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem na to masę przykryć 2 ciastem. Piec wolno, w 170 stopniach ok 45 minut zapałka ma być sucha. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
-
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (2)

nowalijka 05 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Nie wiem jakie wychodzą po blenderze bo go nie mam, ja je trę na tarce drobnej0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 04 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Czy orzechy muszą być starte? Można to zrobić blenderem ?0 Kto głosował? | Odpowiedz