cudownie wiśniowe nadzienie, maślane kruche ciasto, kleks bitej śmietany bądź lody śmietankowe; czyli przepyszne ciasto inspirowane słynnym cherry Pie z serialu Miasteczka Twin Peaks.
placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks..
Składniki
- ciasto: 400g mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- ok 3 łyżki zimnej wody
- nadzienie wiśniowe: 1 kg świeżych wydrylowanych wiśni
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szkl wody
Składniki
- ciasto: 400g mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- ok 3 łyżki zimnej wody
- nadzienie wiśniowe: 1 kg świeżych wydrylowanych wiśni
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szkl wody

Etapy przygotowania
Ciasto można upiec w formie od tarty ja chciałam mieć "wyższe" ciasto i upiekłam w tortownicy 24cm Zaczynamy od ciasta. Masło siekamy z cukrem i mąką a następnie dodajemy żółtko; dodajemy wodę jeśli potrzeba wody dodajemy więcej. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy wiśniowe nadzienie. Do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W kubku rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; ja na spód dałam trochę więcej. Większą połowę rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi. Wlewamy nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wystające ciasto opuszczamy i delikatnie ale dokładnie dociskamy widelcem, tak żeby nie wyciekło nam nadzienie. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Na wierzchu patyczkiem od szaszłyków robimy kilka dziurek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C pieczemy 15 min a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 505

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 505

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150



Składniki
- ciasto: 400g mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- ok 3 łyżki zimnej wody
- nadzienie wiśniowe: 1 kg świeżych wydrylowanych wiśni
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szkl wody
Ciasto można upiec w formie od tarty ja chciałam mieć "wyższe" ciasto i upiekłam w tortownicy 24cm Zaczynamy od ciasta. Masło siekamy z cukrem i mąką a następnie dodajemy żółtko; dodajemy wodę jeśli potrzeba wody dodajemy więcej. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy wiśniowe nadzienie. Do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W kubku rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; ja na spód dałam trochę więcej. Większą połowę rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi. Wlewamy nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wystające ciasto opuszczamy i delikatnie ale dokładnie dociskamy widelcem, tak żeby nie wyciekło nam nadzienie. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Na wierzchu patyczkiem od szaszłyków robimy kilka dziurek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C pieczemy 15 min a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min
Super cisto! W smaku bajka :)
super przepis:) ale mała uwaga: nie ma większej, mniejszej połowy.