Do góry

Desery Przepis na:

Placek z bitą śmietaną

Placek z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12878

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Placek z bitą śmietaną"

Składniki

  • 5 jajek
  • 15 dag mąki
  • 2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju
  • 15 dag cukru Krem:
  • 200 ml śmietany 30 proc
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 dag gorzkiej czekolady
  • bułka tarta
  • masło
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Cytryny sparz. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do roztrzepanych żółtek wlej olej oraz sok z cytryny i zmiksuj, aby powstała jednolita masa. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami syp do masy razem ze skórką z cytryny. Miksuj na wolnych obrotach, aż się połączą.

  2. Białka ubij na sztywno. Wsyp cukier i ubijaj do chwili, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Delikatnie połącz z ciastem. Tortownicę posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto i dokładnie wyrównaj wierzch. Piecz ciasto 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wyjmij z formy i ostudź.

  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny (możesz wsypać trochę zagęszczacza do śmietany). Włóż do szprycerki piekarniczej i rozprowadź dekoracyjnie na wierzchu zimnego ciasta. Posyp startą czekoladą i schłodź w lodówce.

  4. Czas: około 60 minut.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń