Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek z cebulą

Placek z cebulą

Autor: mysia192

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano: 22.03.2011

Odsłon: 2621

Małokaloryczny, smaczny i bardzo tani: dobry na każdą okazję - na co dzień i od święta

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, formując zagłębienie w środku. Podgrzać mleko i zalać nim pokruszone drożdże. Dodać cukier i wlać do zagłębienia w mące. Pozostawić pod przykryciem na 20 min, aby drożdże wyrosły.

  2. Dodać do drożdży jajko, sól, masło i zagnieść ciasto. Przykryć i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

  3. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę przez pięć minut na średnim ogniu. Odstawić do przestygnięcia.

  4. Blachę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozgnieść na blasze, formując wyższe brzegi.

  5. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać do cebuli i przyprawić solą i pieprzem oraz kminkiem. Nadzienie wyłożyć na ciasto i wstawić blachę do gorącego piekarnika. Piec 50 minut, aż ciasto będzie chrupiące.

  6. Dla gości i od święta ciasto najlepiej nałożyć do form do tart, przykryć nadzieniem, piec jak w przepisie i podawać gorące. Cebulę można zastąpić porem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alisja 23 marca 2011 Tych drożdży aż tyle?może 2dkg a nie 20?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 22 marca 2011 Jak dla mnie to typowa francuska pzza robie ja z braku laku,faktycznie smakuje wybornie,polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń