Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małokaloryczny, smaczny i bardzo tani: dobry na każdą okazję - na co dzień i od święta
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 798
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 798
Składniki
Mąkę wsypać do miski, formując zagłębienie w środku. Podgrzać mleko i zalać nim pokruszone drożdże. Dodać cukier i wlać do zagłębienia w mące. Pozostawić pod przykryciem na 20 min, aby drożdże wyrosły.
Dodać do drożdży jajko, sól, masło i zagnieść ciasto. Przykryć i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę przez pięć minut na średnim ogniu. Odstawić do przestygnięcia.
Blachę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozgnieść na blasze, formując wyższe brzegi.
Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać do cebuli i przyprawić solą i pieprzem oraz kminkiem. Nadzienie wyłożyć na ciasto i wstawić blachę do gorącego piekarnika. Piec 50 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
Dla gości i od święta ciasto najlepiej nałożyć do form do tart, przykryć nadzieniem, piec jak w przepisie i podawać gorące. Cebulę można zastąpić porem.