Do góry

Desery Przepis na:

Placek z makiem i wiśniami

Placek z makiem i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Placek z makiem i wiśniami"

Składniki

  • niecała szklanka mleka
  • mniej niż pół szklanki cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 20 dag miękkiego twarogu
  • 2 jajka. szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 dag mielonego maku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szklanka kompotu wiśniowego
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 25 dag wiśni z zalewy (bez pestek)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z połowy mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i drożdży przygotuj zaczyn. Do drugiej miski przesiej resztę mąki. Wsyp pozostały cukier zwykły, wanilinowy, sól, twaróg, resztę mleka, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

  2. Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier, cynamon, mak i bułkę tartą. Mieszając doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Z kompotu wiśniowego i budyniu ugotuj gęsty krem i dodaj do niego wiśnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny płat. Rozłóż mak na całej powierzchni i rozprowadź krem budyniowy z wiśniami.

  3. Delikatnie zroluj ciasto i włóż do wysmarowanej tortownicy. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 160° C. Po upieczeniu wystudź w formie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Czas przygotowania: 90 min

  4. Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 375 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń